Статті та новини

Новий проект Академії Смаку Сільпо – Українська Кулінарна Спадщина

Знай своє. Бережи рідне. Смакуй наше.
Новий проект Академії Смаку Сільпо – Українська Кулінарна Спадщина

Академія Смаку Сільпо оголошує про старт нового спеціального проекту, покликаного зберегти та оновити традиційні рецепти української кухні, присвяченого ювілейній річниці Незалежності України.

Українська кухня – це зв’язок поколінь, смакова пам’ять і  наочна ілюстрація бурхливої історії, щедрої культури та вірності традиціям. Саме страви, які пройшли через роки, зміну влад, мов і режимів становлять український кулінарний генофонд, наш спільний спадок. 

Українська Кулінарна Спадщина – програма Академії Смаку Сільпо, покликана повернути Україні забуті традиції страв, рецептів, продуктів і сезонів. 
Програма присвячена ювілейній річниці Незалежності України. З нагоди 30-річчя нашої держави ми зібрали рецепти української кухні, які представляють різні історичні регіони України. 

До відбору рецептів долучилися професійні шефи та шефині, історики, гастрономічні дослідники та дослідниці, а також герої, які представляють українські діаспори за кордоном. Проект поєднує минуле і сучасне,  подаючи ностальгічні й архаїчні рецепти в яскравому авторському виконанні. Від затертих прабабусиних зошитів з переписами до сучасних ресторанних технологічних карт.

«Мета проекту – знайти та зібрати воєдино традиційні рецепти, які вже майже втрачено, – зауважує ідеологиня проекту Аврора Огородник. – Не менш важливим під час створення проекту для нас був зв’язок між стравою та родиною, регіоном, власною історією наших героїв та героїнь. Ми тільки на початку нашого шляху – і сподіваємося, що наш проект, який ми створюємо заради збереження Української Кулінарної Спадщини, буде цікавий усім, хто небайдужий до української кухні і готовий побачити та пізнати її з несподіваного боку. Адже наша кухня дійсно багата та різноманітна».   

Команда проекту протягом декількох місяців подорожувала країною, щоб знайти рецепти для Української Кулінарної Спадщини. Для старту проекту обрали страви, які  представляють відомі українські шефи, шефині та дослідники української кулінарії: Маріанна Душар, Артем Блаута, Ніка Лозовська, Олег «Мох Перкалаба» Гнатів, Юлія Савостіна, Олена Жаботинська, В’ячеслав Попков, Михайло Гросуляк, Олена Павлова, Льоля Ланда, Ігор Лильо, Андрій Величко, Михайло Рева, Юрій Кошик та інші. Їх, на честь 30-тиріччя Незалежності, теж тридцять.

Долучилися до проекту і ті українські шефині, які вже не живуть в Україні, втім продовжують сприяти популяризації української кухні у світі. Зокрема, відома шефиня та авторка кулінарних книжок Ольга Геркулес, яка вирісла у Каховці, а зараз мешкає у Лондоні, Ілона Фанта, яка переїхала з рідної Полтави до Ізраїлю та Василіза Йилмаз зі Стамбула, котра подарувала проекту рецепт традиційного пирога кримських татар.

«Українська кухня не просто цікава та різнобічна – вона не підвладна часу, – каже продюсерка проекту Анна Довгаль. – Коли ми приготували страви проекту власноруч, виявилося, що ми отримали чи не найактуальніше сучасне меню, в якому є і веганські страви, і страви з суперфудами, і страви, які є втіленням тренду nose to tail eating... Впевнена, навіть тих, хто любить і цінує українську кулінарну традицію, нам є чим здивувати, і вони з радістю відтворюватимуть страви Спадщини на власних кухнях».
Відеорецепти проекту з супроводом прямої мови шефів, можна буде побачити на Instagram-сторінці та сайті Академії Смаку Сільпо з 24 серпня. Ця добірка – лише початок подорожі у світ української гастрономії та кулінарії. Команда проекту закликає українців ділитися власними українськими рецептами і обов’язково додавати до них власні спогади та асоціації. Найцікавіші з рецептів Академія Смаку відтворить у відео і опублікує у соціальних мережах, а їх автори отримають винагороду.

Академія Смаку – проект, який було створено Авророю Огородник під егідою мережі Сільпо. На старті Академія являла собою майстер-класи відомих українських шеф-кухарів, які проходили для гостей Сільпо у супермаркетах по всій країні. Починаючи з весни 2021 р. Академія Смаку представляє рецепти професійних шефів ще й онлайн – на власному сайті, в соціальних мережах та на каналі Сільпо в Youtube. Мета Академії – закохати українців у світ гастрономії, спонукати їх пробувати нові продукти та незвичні смакові поєднання, познайомити з яскравими шефами та дати таким чином доступ до нескінченного джерела знань і сукупного кулінарного досвіду.

 

 

Ще дещо цікаве

Баскський чізкейк: історія десерту, в який закохався Instagram
07 червня, 2021

Незвичайний десерт родом із Сан-Себастьяну

Показати більше
Оскар у світі оливкових олій
07 червня, 2021

Що таке Flos Olei та чому ця нагорода важлива

Показати більше