Юрій Нікітюк
Їсти руками, ділити закуски та страви на весь стіл, без церемоній куштувати з тарілок одне одного – це спосіб отримати найщиріше задоволення від їжі. І те, що зараз публіка в ресторанах запросто це робить, дарує мені відчуття гострого щастя.
Як і більшість учнів комерційного училища за кулінарним фахом, Юрій почав працювати ще під час навчання. А після нього шукав свій шлях в межах країни – працював шеф-кухарем в мережі закладів Миколи Тищенка (Рішельє, Сейф, Olmeca Plage), в ресторанах Західної України, намагався відкрити власний заклад у Криму.
Сам Нікітюк каже, що почав сприймати свій професійний шлях серйозно починаючи десь з 27 років, коли його мандри знов привели його до Києва. Опинившись в столиці, Нікітюк став шефом ресторану «7 п’ятниць», згодом працював у Mercato Italiano, брав участь у відкритті ресторану RAY пліч-о-пліч з шефом Крістіаном Коусеном. Паралельно були безліч майстер-класів, стажування за кордоном, в тому числі у проектах COCOCO та Birch у Санкт-Петербурзі, всесвітньо відомі гастрономічні та шефські форуми.
«Зараз напевне найкращий час для молодих шеф-кухарів, тому що, по-перше, вже цілком зрозуміло, що треба робити окрім власне навчання, аби досягти успіху – вивчити англійську, наприклад. По-друге, зараз дуже крутий час, адже ти можеш бути будь-яким, ти можеш бути собою – індивідуальність то є сила».
Наприкінці 2019 р. Юрій Нікітюк почав роботу шефом у новому київському ресторані WineLove, де представляє свій погляд на сучасну бістрономію в романтичному інтелігентному інтер’єрі паризького кафе. А влітку 2021 р. Нікітюк вперше постав у ролі не тільки шефа, а й керівного партнера – у новому ресторанному проекті Once Upon a Time на київському Подолі.
«Найцікавіший процес на кухні для мене – вигадувати, вмикати креатив, – зізнається Юрій. – Саме тому я обожнюю шефські вечері, спонтанні проекти, різні колаборації, які змушують тебе вийти за межі щоденної рутини і віддатися творчості».

Шефи академії

Новини та статті
