Всі шефи

Віталій Качкан

Першим кулінарним здобутком Віталія була фарширована риба, яку він приготував для мами коли йому було лише п’ять років. Однак згодом інтерес до приготування їжі згас. Навіть власний заклад він відкривав, як людина не залучена в роботу кухні. Однак через три роки роботи ресторану Віталія захопила тема їжі. Тож він свідомо почав занурення у цю непросту справу. Спершу навчався в харчовому інституті Києві, а далі поїхав у кулінарну школу в місті Лукка, що в Тоскані. 

Проект «Сімейна ресторація Мулярових» починався з кнайпи «Войцех», де була представлена сільська, рустикальна гуцульська кухня. Під час ремонту у стінах будівлі знайшли рецептурники Стефи Мулярової – гуцульської господині, яка приїхала у Івано-Франківськ як невістка. Вона готувала не лише для своєї родини, а й для гостей, які відвідували прийоми й зустрічі у домі Мулярових. Неподалік був будинок товариства «Руська бесіда», тож ця частина міста була осередком української культури. У Стефи обідали Андрей Шептицький, Іван Франко та інші історичні особистості. Наразі ресторація на етапі реновації, тож гості можуть скуштувати рустикальну кухню у Гуцульській кнайпі на нижньому поверсі будівлі.

Ще один важливий проект Віталія – Гастромандрівка «Слідами українських літераторів», здійснений за підтримки УКФ і ДАРТ. Ця екскурсія охоплює чотири локації, де можна почути історії з життя Івана Франка та скуштувати автентичні локальні страви, зокрема триповерхову каву за рецептом Стефи Мулярової, яку полюбляв поет.

Віталій вважає, що гастрономія – це, насамперед, емоція, враження. Страва повинна не залишати людину байдужою. Саме це він бачить своїм головним завданням як на кухні, так і в ресторані загалом.

Віталій Качкан

Шефи академії

Новини та статті