Всі шефи

Маріанна Душар

«Хочу, щоб з нашого столу не зникали наїдки наших бабусь, а з лексикону – їхні назви»

Дослідниця галицької кухні, авторка проектів «Пані Стефа» та «Seeds&Roots», аспірантка відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАНУ та випускниця програми Фулбрайта. 10 років тому Маріанна, біолог за фахом, обрала собі псевдо «Пані Стефа», щоб вести кулінарний блог від імені старшої львівської пані на одній з інтернет-платформ. Ця розвага переросла у відомий бренд та серйозні гастрономічні дослідження. 

Вже понад десять років Маріанна відновлює старі переписи галицької кухні, яка є особливою складовою європейської спадщини. Все почалося з бажання відновити в своїх стравах «смак дитинства». Рецепти бабусь породили нові експерименти та дослідження кулінарної культури… Тепер Маріанна Душар проводить лекції про особливості української кухні, вивчає гастрономічні традиції української діаспори у проекті «Seeds&Roots» та працює над книгами. А за традиційними рецептами з її блогу готують професійні кулінари та аматори в Україні та за її межами.

Маріанна Душар

Шефи академії

Новини та статті