Бануш від Олега «Моха» Гнатіва

Бануш від Олега «Моха» Гнатіва

Історична довідка

Бануш

Походження: Галичина, Закарпаття
Жовтий, як сонечко та поживний бануш – це страва з кукурудзяної крупи, звареної на вершках або сметані. Він є повсякденною та, мабуть, улюбленою страва гуцулів. Кажуть, що варіння бануша – справа для ґаздівських рук, бо готувати його годиться в казані над вогнем, щоб набрався диму, постійно перемішуючи в’язку кашу дерев’яною ложкою. Споживають бануш з смаженими грибами, гуслєнкою (сквашене спеціальним способом молоко), шкварками, і, обов’язково, із бриндзею.

Історична довідка

Бануш

Походження: Галичина, Закарпаття
Жовтий, як сонечко та поживний бануш – це страва з кукурудзяної крупи, звареної на вершках або сметані. Він є повсякденною та, мабуть, улюбленою страва гуцулів. Кажуть, що варіння бануша – справа для ґаздівських рук, бо готувати його годиться в казані над вогнем, щоб набрався диму, постійно перемішуючи в’язку кашу дерев’яною ложкою. Споживають бануш з смаженими грибами, гуслєнкою (сквашене спеціальним способом молоко), шкварками, і, обов’язково, із бриндзею.

Інгредієнти

Кукурудзяна крупа «Сквирянка» 250 г
Жирна сметана 1 л
Сіль до смаку
Бринза закарпатська до смаку
Купити продукти

Кроки

1

У каструлі довести сметану до кипіння.
 

2

Тоненькою цівочкою засипати крупу до сметани, постійно помішуючи бануш протягом усього процесу приготування. Варити, помішуючи, до повного загустіння, допоки зверху не підніметься жир і бануш не почне відходити від стінок каструлі. 

3

Викласти на тарілку, посипати натертою бринзою.

Продукти