Лазанки з лисичками від Юрія Кошика

Лазанки з лисичками від Юрія Кошика

Історична довідка

Лазанки з лисичками

Походження – Річ Посполита (XVІ століття)

Розповсюдження – Галичина, Поділля

Назва страви підказує, що лазанки - це родич італійською лазаньї. І справді, є теорія, що вони з’явилися в нашій кухні тоді, коли неаполітанська принцеса Бона Сфорца одружилася із польським королем Сигизмундом І та переїхала до Кракова. З собою вона привезла італійських кухарів і рідні їй гастрономічні традиції. Завдяки її впливу на землях від Кракова, через Львів і до аж подільського Бару з’явилися нові продукти, страви і методи обробки. Існує безліч способів подати лазанки, наш Шеф Юра Кошик пропонує сезонний осінній рецепт із в’яленим шпондером та ароматними лисичками.
 

Історична довідка

Лазанки з лисичками

Походження – Річ Посполита (XVІ століття)

Розповсюдження – Галичина, Поділля

Назва страви підказує, що лазанки - це родич італійською лазаньї. І справді, є теорія, що вони з’явилися в нашій кухні тоді, коли неаполітанська принцеса Бона Сфорца одружилася із польським королем Сигизмундом І та переїхала до Кракова. З собою вона привезла італійських кухарів і рідні їй гастрономічні традиції. Завдяки її впливу на землях від Кракова, через Львів і до аж подільського Бару з’явилися нові продукти, страви і методи обробки. Існує безліч способів подати лазанки, наш Шеф Юра Кошик пропонує сезонний осінній рецепт із в’яленим шпондером та ароматними лисичками.
 

Інгредієнти

Борошно пшеничне 1 склянка і ще трішки на підпил
Борошно семола 1/2 склянки
Сода харчова 3 г
Вода 50-65 г
В'ялений та копчений бекон 150 г
Свіжі лисички 200 г
Вершкове масло 40 г
Цибуля ріпчаста 1 шт. (маленька)
Дрогобицька сіль до смаку
Чорний перець горошком до смаку
Свіжий чабрець 1 гілочка
Часник 1 зубчик
Листя квашеної кропиви для подачі
Сир цуркан (сир з овечого молока витриманий понад 12 місяців) для подачі
Олія конопель для подачі

Кроки

1

Змішайте два види борошна та 5 грамів солі й соду. Далі додайте води і замісіть тісто. За бажання воду можна замінити курячими жовтками (того ж об'єму). Тісто має бути доволі тугим і щільним. За потреби підсипте борошна. Щільно загорніть тісто харчовою плівкою та поставте в холодильник на 3-6 годин.

2

Дістаньте тісто та розкачайте качалкою або ж у машинці для пасти в листи товщиною 1 мм. Наріжте ножем на шматки довільної форми, такі, як вам до вподоби, головне однакові за розміром. Злегка притрусіть борошном і варіть у підсоленій воді впродовж кількох хвилин. Не до готовності, оскільки вони ще дійдуть у сковорідці.

3

Розігрійте сковорідку з вершковим маслом. За бажання можна взяти й олію, наприклад, нерафіновану і оливкову в рівних пропорціях. Злегка обсмажте дрібно нарізану цибулю та часник. Додайте гілочку чебрецю, обсмажте до злегка золотавого кольору.

4

Додайте нарізаний однаковими шматочками довільної форми вялено-копений бекон. Декілька секунд смажте на великому вогні, щоб він почав плавитися і змінювати колір до рум'яного.  

5

Додайте попередньо промиті і зачищені гриби в сковорідку. Обсмажте все разом кілька хвилин, щоб вийшла зайва волога і гриби карамелізувалися. 

6

Далі додайте щойно зварені лазанки в сковорідку. Посоліть, додайте колотий чорний перець та прогрійте хвилину в сковорідці помішуючи.

7

Викладіть лазанки на тарілку гіркою. Посипте натертим витриманим овечим сиром і викладіть зверху кілька листочків квашеної кропиви.

Продукти