Львівський сирник від Маріанни Душар

Львівський сирник від Маріанни Душар

Історична довідка

Львівський сирник

Походження: Галичина

Ніжний та кремовий, з ароматами ванілі та цедри, львівський сирник – це один із найзнаменитіших львівських солодощів. Кажуть, що рецепт Львівського сирника створила легендарна галицька господиня Дарія Цвєк. Проте, ще задовго до неї, галицькі господині пекли різноманітні сирники та ділилися рецептами цієї випічки. А ще, кажуть, що Львівський сирник обов’язково повинен мати шоколадну поливку, проте він чудово смакує і без неї, а також з карамеллю, сезонними ягодами та іншими додатками на ваш смак. Є думка, що саме з Східної Європи сирник помандрував за океан, де адаптувався до американських продуктів та смаків, та став чизкейком.

Історична довідка

Львівський сирник

Походження: Галичина

Ніжний та кремовий, з ароматами ванілі та цедри, львівський сирник – це один із найзнаменитіших львівських солодощів. Кажуть, що рецепт Львівського сирника створила легендарна галицька господиня Дарія Цвєк. Проте, ще задовго до неї, галицькі господині пекли різноманітні сирники та ділилися рецептами цієї випічки. А ще, кажуть, що Львівський сирник обов’язково повинен мати шоколадну поливку, проте він чудово смакує і без неї, а також з карамеллю, сезонними ягодами та іншими додатками на ваш смак. Є думка, що саме з Східної Європи сирник помандрував за океан, де адаптувався до американських продуктів та смаків, та став чизкейком.

Інгредієнти

Масло 300 г
Борошно 400-450 г
Цукор 420-470 г
Сметана 3 ст.л.
Варені жовтки 2 шт.
Цитрина (цедра) 1,5 шт.
Сир (9-10% жирності) 2 кг
Вершки (20%) 250 мл
Сирі жовтки 12 шт.
Сирі білки 6 шт.
Екстракт ванілі або ванільний цукор 2 ст.л. або 2 пачки
Крохмаль 5-6 ст.л. (з гіркою)
Коньяк або ром 2 ст.л. + 100 мл
Апельсинові цукати (дрібні) 100 г
Родзинки світлі (дрібні) 100 г

Кроки

1

Для тіста посічіть в крихту масло та борошно. Додайте цукор, дрібку ванільного цукру, перетерті варені жовтки, цедру, і швидко замісіть тісто на сметані.

2

Охолоджуйте тісто впродовж 2 годин.

3

Розкатайте тонкий корж розміром на форму 35 на 45 см так, щоб вона злегка заходила на боки (після випікання корж зменшується). Поколіть виделкою. Випікайте при 180-190 градусах Цельсія до рум*яності. Охолодіть. 

Важливо! Цей сирник можна пекти без підкладки з тіста, але в такому випадку форму і борти вистелити пергаментом.

4

Цукати і родзинки залийте 100 грамами рому та подайте до готового сирника. Якщо ви хочете звичайний сирник з родзинками всередині, то відцідіть цукати та родзинки від рому, струсіть, злегка обсипте крохмалем і вмішайте в сирну масу перед тим як додавати збиті білки.

5

В міксері або через сито перебийте сир і вершки, щоб не було крупинок. Маса має бути абсолютно гладкою.

6

Масло збийте з цукром, цедрою та ваніллю до білого. Вмішайте в сирну масу.

7

Додайте всі яйця і жовтки по одному ретельно розмішуючи. Додайте крохмаль, родзинки, алкоголь і цукати. Все вимішайте.

8

Вилийте сирну масу на спечену основу. Випікайте при 150*С 45-60-80 хв. Зверніть увагу на температуру – вона доволі низька, через це сирник не буде сильно рости і залишиться рівним. Але час випікання потрібно відчути правильний час для свого розміру сирника і своєї духовки Ознакою готового сирника є запечені краї і ледь текуча серединка. 

Охолоджуйте сирник плавно, в теплому місці. Після повного охолодження покладіть на ніч в холодильник і вже тоді нарізайте. 

 

Продукти