Плацинда від Дмитра Сікорського

Плацинда від Дмитра Сікорського

Історична довідка

Плацинда

Розповсюдження: Північне Причорномор’я

Історія плацинди (plakous грецькою «плаский», placenta латиною «пиріг») сягає античності. І в Древній Греції і в Римі готували пиріг з тіста, сиру та меду, випікали в лавровому листі та подавали з медом воїнам та олімпійцям, аби ті відновили сили. З Римською Імперію плацинда поширилася і в наших краях, особливо в Причорномор’ї. Начиняють пиріг сиром, яйцями, яблуками, кабаками (гарбузами). Вже завтра очікуйте на рецепт плацинди від Дмитра Сікорського, який знайшли у Великому Дальнику Одеської області – з картоплею та цибулею.
 

Історична довідка

Плацинда

Розповсюдження: Північне Причорномор’я

Історія плацинди (plakous грецькою «плаский», placenta латиною «пиріг») сягає античності. І в Древній Греції і в Римі готували пиріг з тіста, сиру та меду, випікали в лавровому листі та подавали з медом воїнам та олімпійцям, аби ті відновили сили. З Римською Імперію плацинда поширилася і в наших краях, особливо в Причорномор’ї. Начиняють пиріг сиром, яйцями, яблуками, кабаками (гарбузами). Вже завтра очікуйте на рецепт плацинди від Дмитра Сікорського, який знайшли у Великому Дальнику Одеської області – з картоплею та цибулею.
 

Інгредієнти

Вода 300 мл
Олія 15 г
Сіль 12 г + до смаку в начинку
Цукор 13 г
Лимонна кислота 1 г
Борошно 750 г
Картопля (чищена) 490 г
Цибуля 210 г
Чорний перець до смаку
Олія для смаження
Сметана для подачі

Кроки

1

Змішайте борошно, 12 грамів солі, цукор та лимонну кислоту. Додайте воду та олію. Замісіть тісто. Воно має бути м'якшим, ніж тісто на вареники. Накрийте його рушником і залиште «відпочити» під рушником не менше, ніж на 30 хвилин.

2

Картоплю поріжте або нашинкуйте тонкими кружальцями, як на чипси, товщиною близько 2-3 міліметрів.

3

Розділіть тісто на 7 порцій. Розкачайте колами діаметром близько 25 сантиметрів. 

4

На центр викладіть картоплю та нарізану тонкими півкільцями цибулю. Додайте сіль та перець. Накрийте начинку з чотирьох кутів.

5

Смажте кожну плачинду окремо на пательні в розігрітій олії на помірному вогні. Шар олії має бути близько сантиметра. Наприкінці зменште вогонь та накрийте кришкою, щоб картопля дійшла до готовності.

Порада: до начининки можна додати трохи сала, бекону чи бринзи.

6

Головний секрет плачинди – правильно її обсмажити, щоб картопля не була сирою. Для цього можна порізану картоплю злегка припустити в мікрохвильовці. Подавайте страву зі сметаною.

Продукти