Полтавський борщ від Олени Щербань

Полтавський борщ від Олени Щербань

Історична довідка

Полтавський борщ

Полтавщина

Борщ – наріжний камінь української кухні та яблуко розбрату кухонь слов’янських. Досліджувати його можна і треба довго та ретельно. Адже власний рецепт борщу є не просто у кожного регіону чи міста, а й у кожної господині. Пісні та м’ясні, білі та зелені, святкові й буденні – все це про борщі. Сьогодні своїм рецептом Полтавського борщу з Академією смаку ділиться дослідниця та популяризаторка цієї страви, організаторка фестивалю «Борщик у глиняному горщику», Олена Щербань.

Історична довідка

Полтавський борщ

Полтавщина

Борщ – наріжний камінь української кухні та яблуко розбрату кухонь слов’янських. Досліджувати його можна і треба довго та ретельно. Адже власний рецепт борщу є не просто у кожного регіону чи міста, а й у кожної господині. Пісні та м’ясні, білі та зелені, святкові й буденні – все це про борщі. Сьогодні своїм рецептом Полтавського борщу з Академією смаку ділиться дослідниця та популяризаторка цієї страви, організаторка фестивалю «Борщик у глиняному горщику», Олена Щербань.

Інгредієнти

Півень 1 шт. (1-1,5 кг)
Цибуля 2 шт. (великі)
Картопля 7 шт. (середнього розміру)
Олія 100 г
Смалець 1 ст.л.
Червоний буряк 1 шт. (великий)
Морква 1 шт. (велика)
Часник 2-3 зубці (до смаку)
Терті помідори 0,5 л
Капуста 1 шт. (невелика)
Кріп до смаку
Петрушка до смаку
Сіль до смаку
Перець до смаку
Борошно 1,2 кг (скільки вбере)
Кефір (кисляк) 0,5 л
Яйце 1 шт.
Сода 1 ч.л.

Кроки

1

Приготуйте наваристий бульйон з молодого півня. Кістки відділіть від м'яса, яке залишіть в бульйоні. Бульйон перелийте у каструлю об'ємом три літри.

2

В киплячий бульйон додайте дрібно нарізану цибулину. Коли він покипить 5 хвилин, додайте нарізану кубиками картоплю та варіть на повільному вогні.

3

Приготуйте засмажку. Розігрійте на сковороді 100 грамів олії та столову ложку смальцю. Наріжте та викладіть у розігріту сковорідку червоний буряк дрібною соломкою. Додайте нарізану соломкою моркву, а також дрібно нарізану велику цибулину. Перемішайте та додайте 2-3 зубці дрібно посіченого часнику. Далі влийте 0,5 літра потертих на дрібну терку червоних помідорів.

4

Додайте готову засмажку в бульйон з картоплею.

5

Тонко насічіть білокачанної капусти та додайте в борщ. Також додайте нарізаний кріп і петрушку, посоліть та поперчіть.  

6

Швидко замісіть тісто для галушок. Змішайте 0,5 літра холодного кисляку (кефіру), 1 яйце, 1 чайну ложку соди. Додайте просіяне борошно та замісіть м'яке тісто. Відщипуйте шматочки завбільшки з перепеляче яйце та варіть їх в киплячому борщі впродовж 5 хвилин.

7

Подавайте борщик з галушками. 

Продукти