Полтавсько-раанські галушки від Ілони Фанти

Полтавсько-раанські галушки від Ілони Фанти

Історична довідка

Полтавсько-раанські галушки

Походження – Полтавщина

Східноєвропейська кухня багата на різноманітні борошняні страви – тут і угорські нокедлі, і моравські бринзові галушки, і польські клюски, і українські палюшки та затірка... Проте королева їх – нам так хочеться думати – Полтавська галушка! Пухкі та ніжні галушки є легкими у приготуванні, поживними та дуже варіативними. Саме це їх зробило одним із символів української народної кухні. Традиційно галушки подають з маслом, домашнім сиром чи шкварками. Наша шефиня Ілона Фанта пропонує додати до одного із традиційних рецептів – із тушкованою куркою – трохи ізраїльського смаку та аромату.

Історична довідка

Полтавсько-раанські галушки

Походження – Полтавщина

Східноєвропейська кухня багата на різноманітні борошняні страви – тут і угорські нокедлі, і моравські бринзові галушки, і польські клюски, і українські палюшки та затірка... Проте королева їх – нам так хочеться думати – Полтавська галушка! Пухкі та ніжні галушки є легкими у приготуванні, поживними та дуже варіативними. Саме це їх зробило одним із символів української народної кухні. Традиційно галушки подають з маслом, домашнім сиром чи шкварками. Наша шефиня Ілона Фанта пропонує додати до одного із традиційних рецептів – із тушкованою куркою – трохи ізраїльського смаку та аромату.

Інгредієнти

Борошно 180 г
Кисляк, простокваша або пахта 150 г
Сіль 1/2 ч.л. + до смаку
Сода 1 ч.л.
Лимонний сік 2 ч.л.
Куркума 1 ч.л.
Куряча чверть 3 шт
Цибуля ріпчаста 1 шт (велика)
Часник 3 зубчики
Шкірка соленого лимону 1/3 від цілого
Перець чилі 1/4 шт
Помідори чері 10-12 шт
Артишоки грильовані різані 75 г
Кумін 1 ч.л.
Коріандр 1 ч.л.
Кориця 1/3 ч.л.
Стебла кінзи (добре, якщо з корінцями) від одного великого пучка
Зелень кінзи для прикраси
Оливкова олія 3 ст.л.

Кроки

1

Змішайте 150 грамів борошна з сіллю, куркумою та содою. Додайте кисляк і замісіть липкувате тісто. Довго і старанно замішувати не треба, лише злегка. 

2

Перекладіть тісто на посипану борошном поверхню і розкачайте в не дуже широку «ковбаску». Дайте тісту відпочити хвилин 15. Потім поріжте шматочками вагою до 25 грамів кожен. 

3

Закип’ятіть воду. Покладіть туди петрушку і часник, щоб окріп став ароматнішим. Викладіть на сито галушки і варіть над парою 3-3,5 хвилини під кришкою. Потім переверніть галушки і залиште ще на 2-2,5 хвилини. Зніміть галушки та змастіть маслом, щоб не злиплися. З перелічених інгредієнтів виходить 11-12 галушок на 3 невеликі порції.

4

Далі курка. Кожну чвертку розріжте на стегно і гомілку, просушіть паперовим рушником. 

5

Цибулю наріжте крупним кубиком, часник подрібніть, перець наріжте тонкими скибочками. Лимон теж поріжте досить дрібно. 

6

В казані або ж dutch oven або на глибокій чавунній пательні розігрійте олію. На середньому вогні обсмажте гомілки і стегенця з обох боків до рум’яного кольору. 

7

Перекладіть курятину на тарілку. На пательню, в залишки олії, викладіть цибулю та часник і трохи потушкуйте. Додайте спеції, перемішайте. Додайте кінзу і солоні лимони, ще раз перемішайте. 

8

Поверніть в пательню курку. Посоліть. Закрийте кришкою і залиште тушкуватися на середньому вогні впродовж 10 хвилин. 

9

Далі долийте в пательню 1 чашку (250 мл) овочевого бульону або води. Простежте, щоб цибуля не почала приставати до дна й горіти. Закрийте кришкою і тушкуйте ще 20 хвилин. 

10

Після того переверніть гомілки й стегна на інший бік. Додайте помідори й артишоки і залиште ще на 15 хвилин на невеличкому вогні. 

11

Вимкніть вогонь. Перекладіть курку, артишоки й помідори на таріль. 

12

Підливу пропустіть через сито. Поверніть в пательню і викладіть до підливи галушки й прогрійте разом хвилину.

13

Сервіруйте страву: викладіть у тарілку стегно, гомілку, 4 галушки, декілька помідорів та артишоки. Зверху налийте підливи та притрусіть зеленню кінзи.

Продукти