Приготуйте меренгу. Візьміть білки, дрібку солі та лимонний фреш, збийте це на середній швидкості до утворення середніх піків. Так меренга буде досить щільна, але не перебита.
Павлова з матча та свіжими ягодами
Авторський рецепт класичної Павлової з незвичайним кремом з додаванням церемоніального чаю матча, свіжих ягід та ягідного кюлі від співзасновника мережі кафе-кондитерських Honey, Стаса Завертайла

Інгредієнти
Процес приготування


З’єднайте цукор з ванільним цукром. Коли білки досягли середніх піків, знизьте швидкість і додайте три столові ложки води. Так меренга буде глянцевою і з нею буде легко працювати. Після води додавайте цукор і починайте збивати меренгу на високих оборотах. Далі додайте чайну ложку оцту та вимішайте. Меренга готова.

Додайте до меренги кукурудзяний крохмаль та перемішайте без збивання. Масу можна викладати на лист пергаменту столовою ложкою. Форма – на ваш розсуд. Головне, аби вона нагадувала корзинку, щоб туди вмістився крем та начинка з ягід. Важливо пам’ятати, що після того, як меренга висохне, вона трішки впаде та трісне.

Сформовану меренгу відправте у духовку на 40 хвилин при температурі 125 ℃. Готова меренга буде мати відтінок карамелізованого білого або молочного шоколаду. Коли це трапиться, вимкніть піч і не відкривайте, доки вона не охолоне.

Приготуйте крем з матча. Візьміть 3-4 грами матчі і розчиніть у столовій ложці води. Це зручно робити спеціальним вінчиком, але якщо його немає, можна скористатися просто столовою ложкою. Викладіть Маскарпоне в миску, розітріть до однорідності та додайте вершки і цукрову пудру, потім матча. Повільно, вінчиком перетріть це у однорідну масу. Крем має бути повітряним, але не занадто, щоб він не витікав з меренги. Відправте його в холодильник відпочити.

Приготуйте ягідний соус. Візьміть будь-які ягоди на ваш смак: малину, полуницю, чорну смородину, ожину, лохину та перетріть їх блендером. З’єднайте всі ягідні пюре та додайте лимонний фреш. Підігрійте суміш, щоб додати цукор і агар-агар. Желювати суміш можна також пектином або желатином. Важливо зробити його ледь затягнутим, а також не переборщити з цукром, щоб соус був досить кислим. Важливо: якщо у вас багато чорної смородини або лохини, зменшіть кількість желюючого агенту, оскільки в цих ягодах багато природного пектину. Нагрійте пюре, без поспіху вмішайте цукор та агар-агар або пектин. Якщо це буде желатин – його обов’язково треба попередньо замочити та додати наприкінці, коли маса буде після легкого закипання. Щоб зберегти максимально ягідний смак, суміш має ледь-ледь закипіти. Далі відправте її в холодильник вистигати. Коли соус вистигне, перекладіть його в кондитерський мішок для подальшої роботи.

Час збирати десерт. Візьміть меренгу, викладіть на неї крем, побільше – ложкою або з кондитерського мішка. Соус «вколіть» всередину меренги та крему. Знову акуратно закрийте кремом матча. Викладіть свіжі ягоди. Можна наповнити ягідним соусом також малину. Посипте ягоди цукровою пудрою і додайте трішки свіжого базиліку. Десерт готовий.