Всі рецепти

Пеленгас з картопляним пюре та гремолатою

Ентузіаст
40хв.

Рецепт приготування свіжовпійманого азовського пеленгаса від шеф-кухаря та співвласника ресторану «Публіцист», Алекса Якутова. Дика азовська риба, оригінальне картопляне пюре і соус гремолата – бездоганна комбінація.

Алекс Якутов
Пеленгас з картопляним пюре та гремолатою

Інгредієнти

Азовський пеленгас 1 шт.
Картопля 1 кг
Вершкове масло 200 г
Вершки 100 мл
Оливкова олія 200 г
Стружка тунця 10 г
Норі 30 г
Ікра в’яленої тріски (ботарга) 30 г
Апельсин 1 шт.
Лимон 1/2 шт.
Петрушка 5 г
М’ята 5 г
Кінза 5 г
Базилік 10 г
Часник 1 зубчик
Цукрова пудра до смаку
Томати 200 г
Перець чилі 2 г
Чорний перець 1 г
Чорний перець 1 г
Олія кропу 10 мл

Процес приготування

01
<p>Спершу потрібно запекти помідори для соусу гремолата. Розріжте різні томати навпіл та викладіть у форму для запікання. Збризніть оливковою олією та поспте чорним перцем. Поставте у духовку, розігріту до температури 230℃ на 15 хвилин. Так помідори будуть трішки аль денте, але віддадуть свій сік.</p>

Спершу потрібно запекти помідори для соусу гремолата. Розріжте різні томати навпіл та викладіть у форму для запікання. Збризніть оливковою олією та поспте чорним перцем. Поставте у духовку, розігріту до температури 230℃ на 15 хвилин. Так помідори будуть трішки аль денте, але віддадуть свій сік.

02
<p>Далі підсмажте рибу. Налийте на сковороду трішки оливкової олії. Посоліть рибу та викладіть її шкірою донизу і злегка притримуйте, аби філе не скручувалося – буквально 15-20 секунд.</p>

Далі підсмажте рибу. Налийте на сковороду трішки оливкової олії. Посоліть рибу та викладіть її шкірою донизу і злегка притримуйте, аби філе не скручувалося – буквально 15-20 секунд.

03
<p>Доки риба смажиться, займіться картоплею. Відваріть її, додавши у воду трішки стружки тунця, щоб додати морського аромату. Далі перетріть її крізь звичайне сито. У вас вийшла заготовка, яку можна зберігати впродовж тривалого часу. Для подачі підігрійте її та додайте вершки, вершкове масло та сіль до смаку і добре перемішайте.</p>

Доки риба смажиться, займіться картоплею. Відваріть її, додавши у воду трішки стружки тунця, щоб додати морського аромату. Далі перетріть її крізь звичайне сито. У вас вийшла заготовка, яку можна зберігати впродовж тривалого часу. Для подачі підігрійте її та додайте вершки, вершкове масло та сіль до смаку і добре перемішайте.

04
<p>Тим часом, шкіра пеленгаса стала хрусткою, рибу можна перевертати. Щоб інша сторона підсмажилася не так інтенсивно, додайте вершкового масла та зменшіть вогонь. Коли масло розтопиться не забувайте поливати ним рибу, щоб вона була соковитою. </p>

<p> </p>

Тим часом, шкіра пеленгаса стала хрусткою, рибу можна перевертати. Щоб інша сторона підсмажилася не так інтенсивно, додайте вершкового масла та зменшіть вогонь. Коли масло розтопиться не забувайте поливати ним рибу, щоб вона була соковитою. 

 

05
<p>До картоплі, яка підігрілася, додайте норі та стружку тунця. Замість вершків можете додати молока, якщо бажаєте, щоб страва була менш жирною. Однак обов’язково потрібно додавати саме вершкове масло – воно надає ніжної текстури.</p>

До картоплі, яка підігрілася, додайте норі та стружку тунця. Замість вершків можете додати молока, якщо бажаєте, щоб страва була менш жирною. Однак обов’язково потрібно додавати саме вершкове масло – воно надає ніжної текстури.

06
<p>Для соусу гремолата наріжте петрушку, м’яту, базилік. Натріть цедру апельсина та лимона, додайте фреш обох цитрусів, а також сіль, чорний перець та оливкову олію. Також додайте натертий на тертці зубчик часнику та дрібку цукрової пудри.</p>

Для соусу гремолата наріжте петрушку, м’яту, базилік. Натріть цедру апельсина та лимона, додайте фреш обох цитрусів, а також сіль, чорний перець та оливкову олію. Також додайте натертий на тертці зубчик часнику та дрібку цукрової пудри.

07
<p>Візьміть рибу, пюре та томатну гремолату. Посипте рибу ботаргою, щоб підсилити її смак, додайте зелень та трішки олії кропу. Страва готова. <br />
 </p>

Візьміть рибу, пюре та томатну гремолату. Посипте рибу ботаргою, щоб підсилити її смак, додайте зелень та трішки олії кропу. Страва готова. 
 

Інші рецепти шефа