Спершу поставте болгарські перці запікатися. Збризніть олією і відправте в духовку на 200℃ на 30 хвилин, щоб потім легко зняти з них шкірку і відділити філе.
Оригінальний рецепт незвичного різото від шефині одеського ресторану Dizyngoff, Ніки Лозовської. Головний його інгредієнт не рис, а крупа – ізраїльський кускус або ж птітім. Його форма та текстура ідеально вбирають смаки та аромати бульйону і додатків, тож страва виходить дуже ніжною.
Спершу поставте болгарські перці запікатися. Збризніть олією і відправте в духовку на 200℃ на 30 хвилин, щоб потім легко зняти з них шкірку і відділити філе.
Далі підігрійте оливкову олію до 54℃. Увімкніть середній вогонь.
Тим часом, підготуйте лосося. Приберіть кісточки пінцетом, відділіть філе від шкіри (темну коричневу частину філе залишіть на ній). Розділіть філе на потрібну кількість порцій. Залишки животика можна довільно нарізати і додати у різото. Шматочки риби попередньо підсоліть.
На дно сотейника викладіть шкіру лосося – вона послужить другим дном. Занурте рибу в олію на приблизно 20 хвилин – точний час залежить від розміру шматочків філе.
Тим часом перці запеклися і трішки охололи. Почистіть їх від кісточок і шкірок та відправте назад у духовку в’ялитися. Важливо: перець повинен лежати одним шаром, у ньому не має бути зайвої рідини, інакше в’ялення займе дуже багато часу. Посоліть перці і відправте у духовку розігріту до температури 150℃.
Покладіть у сотейник або сковороду пів столової ложки вершкового масла і ввімкніть середній вогонь. Додайте гілочку тим’яну, розчавлений зубчик часнику та дрібно нарізану цибулю. Окремо у каструльці підігрійте бульйон.
Коли цибуля стане прозорою, додайте птітім. Дозвольте йому просмажитися в маслі з цибулею. Добре перемішуйте і коли птітім злегка просмажиться, додавайте вино. Коли вино вбереться, починайте поступово додавати підігрітий бульйон. Тоді ж можна поступово підсолювати страву. Не варто солити сильно, бо наприкінці треба буде додати солоний пекоріно.
За хвилин 10 можна додавати вершки, сир і зовсім наприкінці – шматочки лосося. Обов’язково куштуйте різото, щоб перевірити консистенцію крупи. Коли вона буде підходящою – можна вимикати вогонь.
Страва готова для подачі. Обережно витягніть готовий лосось з олії і промокніть паперовим рушником. З різото витягніть тим’ян і часник. Викладіть його в тарілку, додайте шматочки в’яленого перцю, лосось і дрібку пекоріно. Смачного!