Всі рецепти

Зелений борщ з білими грибами

Ентузіаст
40хв.

Бренд-шефиня Івано-Франківської мережі 23 ресторани, Олена Жаботинська вважає, що зелений борщ – це найкраще, що можна приготувати в травні. Тож пропонує власний сезонний рецепт запашного борщу з грибами та квасолею. 

 

Олена Жаботинська
Зелений борщ з білими грибами

Інгредієнти

Картопля 3 шт.
Цибуля 3 шт.
Морква 2 шт.
Корінь селери 60 г
Часник 1 зубчик
Кріп 60 г
Петрушка 60 г
Зелена цибуля 60 г
Шпинат 60 г
Щавель 60 г
Мангольд 60 г
Печериці 200 г
Гливи 100 г
Біла квасоля 200 г
Сметана 50 г
Перепелине яйце 2 шт.
Коріандр сушений цілий 2 г
Чебрець 1-2 г
Духмяний перець 10 горошин
Сушені білі гриби 20 г
Соняшникова олія 50 г

Процес приготування

01
<p>Зваріть бульйон. Для цієї страви він буде пісним: овочевий з грибами, але ви можете використати будь-який варіант на свій смак. Дві цибулини з лушпинням розріжте на чотири частини і покладіть в каструлю з холодною водою. Моркву помийте, але не чистьте та наріжте кружальцями і додайте туди ж. Також додайте до бульйону трохи шкірки кореня селери – 10-20 грамів. Додайте білі сушені гриби: 15-20 грамів на літр води, якщо бажаєте більш насичений бульйон і 10, якщо полюбляєте легший. Також додайте 10 горошин духмяного перцю. Накрийте каструлю кришкою і варіть на помірному вогні приблизно 40 хвилин. Готовий бульйон процідіть та залиште білі гриби – вони знадобляться пізніше.</p>

<p> </p>

Зваріть бульйон. Для цієї страви він буде пісним: овочевий з грибами, але ви можете використати будь-який варіант на свій смак. Дві цибулини з лушпинням розріжте на чотири частини і покладіть в каструлю з холодною водою. Моркву помийте, але не чистьте та наріжте кружальцями і додайте туди ж. Також додайте до бульйону трохи шкірки кореня селери – 10-20 грамів. Додайте білі сушені гриби: 15-20 грамів на літр води, якщо бажаєте більш насичений бульйон і 10, якщо полюбляєте легший. Також додайте 10 горошин духмяного перцю. Накрийте каструлю кришкою і варіть на помірному вогні приблизно 40 хвилин. Готовий бульйон процідіть та залиште білі гриби – вони знадобляться пізніше.

 

02
<p>Доки бульйон вариться, почистіть картоплю та трохи кореня селери.</p>

Доки бульйон вариться, почистіть картоплю та трохи кореня селери.

03
<p>Підготуйте гриби для засмажки. Гливи не мийте та порвіть смужками, печериці наріжте середніми смужками, білі гриби з бульйону наріжте дрібніше, але не занадто. </p>

<p> </p>

Підготуйте гриби для засмажки. Гливи не мийте та порвіть смужками, печериці наріжте середніми смужками, білі гриби з бульйону наріжте дрібніше, але не занадто. 

 

04
<p>Наріжте селеру. Налийте на сковорідку трохи соняшникової олії та сильно її розігрійте.</p>

Наріжте селеру. Налийте на сковорідку трохи соняшникової олії та сильно її розігрійте.

05
<p>Додайте гливи та печериці, дайте їм підсмажитися, перемішайте лише через пів хвилини. Коли гриби напів підсмажилися додайте корінь селери та білі гриби. Засмажка готова, відправте її в бульйон.<span style= 

 

">

Додайте гливи та печериці, дайте їм підсмажитися, перемішайте лише через пів хвилини. Коли гриби напів підсмажилися додайте корінь селери та білі гриби. Засмажка готова, відправте її в бульйон. 

 

06
<p>Додайте в бульйон також картоплю. Варіть борщ впродовж 15-20 хвилин до повного приготування картоплі.</p>

<p> </p>

Додайте в бульйон також картоплю. Варіть борщ впродовж 15-20 хвилин до повного приготування картоплі.

 

07
<p>Підготуйте зелень: наріжте її середньою смужкою. Додавайте до страви наприкінці, щоб вона не втратила корисні речовини. Різновиди зелені можна змінювати на власний смак, але в зеленому борщі обов’язково має бути щавель.</p>

Підготуйте зелень: наріжте її середньою смужкою. Додавайте до страви наприкінці, щоб вона не втратила корисні речовини. Різновиди зелені можна змінювати на власний смак, але в зеленому борщі обов’язково має бути щавель.

08
<p>Додайте до борщу квасолю. В цьому рецепті це консервована квасоля, яку варто промити на ситі під холодною водою, щоб позбутися зайвого білка. Також ви можете використати сушену квасолю, яку потрібно замочити на ніч, а тоді відварити. </p>

<p> </p>

Додайте до борщу квасолю. В цьому рецепті це консервована квасоля, яку варто промити на ситі під холодною водою, щоб позбутися зайвого білка. Також ви можете використати сушену квасолю, яку потрібно замочити на ніч, а тоді відварити. 

 

09
<p>Коли картопля майже готова час додавати зелень. Дрібно наріжте часник. Якщо ви його не любите – можна додати просто розчавлений зубчик, який легко прибрати наприкінці. Додайте до борщу квасолю та часник, доведіть суміш до кипіння і додайте зелень: буряковий лист, шпинат, петрушку, кріп та зелену цибулю. Щавель додайте наприкінці, за 10 секунд до того, як вимкнути плиту, бо він швидко втрачає колір. Додайте сіль, перець, проваріть ще хвилинку і додайте щавель. Перемішайте, скуштуйте і вимкніть. Борщ готовий. Налийте його в миску, додайте сметану, перепелині яйця та ще зелені. </p>

<p> </p>

Коли картопля майже готова час додавати зелень. Дрібно наріжте часник. Якщо ви його не любите – можна додати просто розчавлений зубчик, який легко прибрати наприкінці. Додайте до борщу квасолю та часник, доведіть суміш до кипіння і додайте зелень: буряковий лист, шпинат, петрушку, кріп та зелену цибулю. Щавель додайте наприкінці, за 10 секунд до того, як вимкнути плиту, бо він швидко втрачає колір. Додайте сіль, перець, проваріть ще хвилинку і додайте щавель. Перемішайте, скуштуйте і вимкніть. Борщ готовий. Налийте його в миску, додайте сметану, перепелині яйця та ще зелені. 

 

Інші рецепти шефа